Новини

08.12.20 департамент економіки та цифрових технологій Київської обласної адміністрації провів круглий стіл. У ньому взяли участь представники територіальних громад столиці та області, бізнесмени, наукові та громадські організації, зацікавлені у налагодженні переговорів між головними стейкхолдерами регіону у сфері альтернативної енергетики.

Керівник департаменту Наталія Погребна висловила подяку всім учасникам круглого столу за інтерес до теми. Вона зазначила, що намір нашої країни приєднатися до Європейського зеленого курсу (European Green Deal), позитивно відіб’ється на суб’єктах регіонального розвитку, оскiльки відкриє нові напрямки для розвитку.

Сьогодні регіональна частка зайнятості в галузі з “Виробництва, передачі та розподілу електричної енергії» становить 3,5%. Даний показник є найбільшим серед галузей, що займають головні позиції в економіці регіону по впровадженню інноваційних технологій. Зазначимо, що понад 27% всіх котелень у Київській області функціонують за рахунок альтернативних видів палива.

Своє бачення щодо перспектив розвитку “зеленої енергетики” у столиці та по всій Україні висловили такі експерти в енергетичній сфері, як: Олексій Оржель, екс-міністр енергетики та захисту навколишнього середовища України та Бенменні Мухуб, головний інженер проектів Українського Інституту відновлюваної енергетики НАН.

Крім того, цікавою інформацією про роботу муніципального енергетичного кооперативу в місті Славутич, поділилася Арина Старовойтова – директор «Агентства регіонального розвитку». Нагадаємо, що даний кооператив був створений спеціально для будівництва СЕС. Тему сонячних електростанцій на дахах будівель продовжив Шпак Сергій (керівник інжинірингової компанії «Гетьман бразерс груп»). У свою чергу, Давид Шамоєв (директор «ДАТА ЕНЕРДЖИ») розповів про основні переваги енергетично ефективних рішень для громад, які необхідні для точного контролю та обліку споживання електрики. Про плани реалізації розробки проектів зеленої енергетики в рамках Київського енергетичного кластеру повідомив Матвій Гетьман (ТОВ «Київський енергетичний кластер» у Білій Церкві).

Про інноваційні розробки для виробництва твердого біологічного палива з біосировини, що здійснюються Національним науковим центром “Інститутом механізації та електрифікації сільського господарства» розповіла присутнім його наукова співробітниця Веремейчик Наталія.